Laagdrempelig experimenteren in het Smart Business Center

Laagdrempelig experimenteren in het Smart Business Center

Opening Smart Business Center (SBC)

Het Smart Business Center (SBC) in Ulft moet dé plek worden waar technische studenten van het Graafschap College, maar ook van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, het Saxion en de Anton Tijdink Techniekopleidingen, samenwerken, laagdrempelig experimenteren en op deze wijze samen leren. Daarnaast kunnen Achterhoekse maakbedrijven er terecht voor hun vraagstukken over innovatie, robotisering en digitalisering van hun productieprocessen. Gelders gedeputeerde Bea Schouten heeft het studiecentrum op donderdagmiddag 26 april 2018 officieel geopend. Het is gevestigd in Innovatiecentrum ICER op het DRU Industriepark.

De provincie Gelderland, Achterhoekse ondernemers en het Graafschap College (ROC) stoppen gedurende een periode van vier jaar 2,4 miljoen euro in het project. Het maakt onderdeel uit van de nieuwe opleiding Smart Industry van het Graafschap College. De schatting was dat 20 studenten zouden deelnemen aan experimenten gedurende het eerste jaar, maar het zijn er uiteindelijk 45 geworden. Dit aantal zal de komende jaren fors toenemen. De Achterhoek kent een jarenlange traditie van samenwerking tussen bedrijven, overheid en onderwijs. Het Smart Business Center in Ulft moet de kroon op dit werk worden.

Het CIVON, een in 2012 op initiatief van het ROC Graafschap College  en ondernemers opgericht Centrum voor Innovatief Vakmanschap, is samen met het ROC trekker van het Smart Business Center. Samen met meer dan 200 maakbedrijven, verenigd in de Stichting SIRA, geven zij dit project vorm. Zij  investeren en ontwikkelen gezamenlijk kennis en kunde binnen het Smart Business Center.

Het SBC ontvangt ook subsidie van de provincie Gelderland, die Smart Industry hoog op de politieke agenda heeft gezet. Voor de toekomstige welvaart in Oost-Nederland en zeker ook de Achterhoek is de vormgeving van Smart Industry van groot belang. Veel ondernemingen zijn niet groot genoeg om alle technische en innovatieve vraagstukken in eigen huis op te lossen. Het Smart Business Center moet de plek worden waar ze met al hun uitdagingen en vragen terecht kunnen.

Martin Stor en Johan de Jonge, programmamanagers van het CIVON,  zijn verantwoordelijk om de inbreng van het bedrijfsleven te stroomlijnen.

Terug naar het overzicht

Ons team