Over ons innovatiecentrum

CIVON Innovatiecentrum is een PPS die in Nederland niet meer weg te denken is helemaal is ingebed is in de regio.

CIVON is gehuisvest in de 2600m2 grote Afbramerij van de voormalige DRU fabrieken in Ulft. Het gebouw ligt direct naast de plek waar ooit de Oude Meulenbeek het water aanvoerde voor de aandrijving van de blaasbalgen van een hoogoven. Het hart van het huidige DRU Industriepark in Ulft is precies de plek waar ooit de Ulftse ijzergieterij haar oorsprong had. Dit gebied langs de Oude IJssel werd de bakermat voor de Nederlandse ijzerindustrie.

Vanaf 1913 kwam er een niet aflatende stroom kleurrijke potten en pannen op gang en de DRU verwierf bekendheid vanwege de kleurrijk geëmailleerde producten. Er kwam een badkuipengieterij bij en ook een stamperij, die plaatijzer verwerkte door het in een vorm te persen of stampen. Ook in de jaren na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de DRU zich sterk. Er was een explosieve vraag naar kachels, pannen en badkuipen. Omdat de concurrentie toenam werd, onder leiding van industrieel vormgever Wim Gilles, vanaf de jaren zestig ook steeds meer aandacht besteed aan de vormgeving van de producten.

Aan de hand van 12 kabinetten worden technieken getoond. Een aantal van die kabinetten tonen het verleden, zoals de oude ijzerindustrie bestond en het heden met zijn huidig toegepaste technieken.

Hoe het begon in 2012?

Daarna de opening in 2014

Op maandag en vrijdag, buiten de schoolvakanties, wij tussen 10.00 uur en 16.00 uur geopend voor publiek. Iedere eerste zaterdag van de maand zijn er verschillender activiteiten te doen tussen 13.00 uur en 17.00 uur. Deze zijn te boeken via Agenda - DRU Industriepark (dru-industriepark.nl). Een deel van het innovatiecentrum is onderdeel van het ijzermuseum. Rondleidingen kunnen worden geboekt via Home - Nederlands IJzermuseum. Kunstenaars Collectie Breekijzer heeft 2x per jaar een expositie die ook op bovenstaande dagen te bezoeken zijn.